Xinxetofon AI extended

El Xinxetòfon és un prototip de nou instrument electrònic, inspirat en l’ Omnichord, pero aprofitant la potència d’ un ordinador paer a extendre les capacitats interpretatives de l’usuari mitjançant algoritmes d’ inteligència artificial.

Aquest instrument intuïtiu i fàcil de tocar, es toca passant el dit sobre uns sensors capacitius en forma de xinxetes. La nota que representa cada xinxeta varia depenent de l’escala o acord, segons una combinació de les decisions de l’intèrpret i de la pròpia màquina.

Mitjançant un pedal de switch es pot alternar fàcilment i sobre la marxa si l’intèrpret o l’algoritme decideixen l’alçada de les notes, permetent que la màquina «estengui» la interpretació en passatges concrets, mitjançant en un mapping intuïtiu entre xinxetes i notes musicals.

L’usuari pot escollir acords i escales, però de la gestió de processos com loops o arpegis també s’encarrega un algoritme, que infereix les seves decisions de la pròpia interpretació.

Aquí podeu veure un primer experiment de la implementació dels algoritmes d’IA, un que suggereix acords segons els últims acords tocats, implementat amb cadenes de Markov, i un altre que decideix les notes  (de moment alternant la posició d’un switch, en comptes d’un pedal de switch)

Els algoritmes d’intel.ligència artificial s’aniran millorant de forma que:

– s’estengui la nostra interpretació, i ampliï les nostres capacitats. Ens ajudi a augmentar el nostre nivell interpretatiu, a tocar com els nostres referents, que aporti els coneixements musicals que ens falten.

– acceleri la corba d’aprenentatge de l’instrument. Que qualsevol persona pugui tocar-lo, sense invertir temps i esforç. Que sigui un instrument ideal iniciar-se en la música, però no una joguina. Permeti expressar-se musicalment i créixer com a intèrpret.

– sigui intuïtiu i simple. Sense pantalles, configuracions, presets, o manuals. Que l’intèrpret es centri en tocar, i s’oblidi de la gestió d’opcions i processos automàtics, dels quals s’encarrega un algoritme d’IA, que dedueixi les decisions a prendre, dels gestos musicals de l’intèrpret. Que trenqui com el marc mental de la cultura de l’sintetitzador. Que un seqüenciador o un looper es gestioni segons el que toques i no hagi de tenir 16 passos, un tempo predeterminat, etc … Toca, i la màquina sabrà com fer el loop o la seqüència.

– escolti i interactuï, no només amb l’intèrpret, sinó amb altres instruments, compartint informació dels gestos musicals per OSC en una xarxa local o per internet. Que, de la interacció intèrpret-instrument, permeti improvisar amb ell com si fos un altre músic, i et sorprengui.

EXEMPLES D’ÚS

(algunes de les funcionalitats mostrades a continuació s’anirán deixant en mans dels algoritmes d’IA a mida que aquests siguin capaços d’inferir les accions a dur a terme de la pròpia interpretació de l’usuari)

exemple: arpegis diatonics

exemple del 2on portotipus:, te 3 notes més fins a construir una escala (la 2a, 4a i 6a )

La funció LOOPER enregistra la teva digitació (el temps i número de tecles que toques), que després es pot reproduir en loop.

Enregistra la digitació, no la nota concreta, de forma que si varies l’acord o escala varien les notes que sonen.

usant el delay i modificant el pitch

la funció ARPEGI. La seqüència de tecles que graves s’executa mentre toques una nota. La seqüència es transposa depenent de l’alçada de la nota que toquis, de forma similar a cóm ho feien alguns orgues electrònics.

combinant notes arpegiades i no arpegiades

delay i baixar el pitch 1 octava

ritmes amb so d’orgue

gravant una seqüència amb so de contrabaix i tocant a sobre

acords

La majoria de tecles serveixen per modificar les notes de la quatríada (o les notes 1, 3 5 i 7 de l’escala)

Les tecles inferiors serveixen per modificar la 2a, 4a i 6a notes de l’escala

Apretant SET reconstrueixes els acords diatònics corresponents a l’ escala que tinguis construida en aquell moment

Com està optimitzar per tocar notes a gran velocitat i tenir totes les notes agrupades en una escala o acord, permet alguns tipus d’interpretacions (arpegiats, solos, …) sense requerir d’una gran tècnica.

altres sons: Actualment hi ha sons de Omnichord, Rhodes, baix elèctric, contrabaix, vibràfon, hammond B3, guitarra elèctrica i nanoPops.

Es poden afegir instruments nous si es disposa de totes les notes entre C3 i C7.

Aquí, un parell d’improvisacionsLos comentarios están cerrados.